Refluks: Stramt tungebånd

En af årsagerne til refluks kan være stramt tungebånd.
Faktisk er stramt tungebånd årsag til mange problematikker, som vi ikke tænker kan have en sammenhæng med tungebåndet.

Læs mere om stramt tungebånd og symptomer her

Vi herhjemme havde en stærk mistanke om at I. havde stramt tungebånd kort efter refluks symptomerne startede.
Helt præcist siden start, da I. har måtte få megen hjælp til alle måltider siden dag 1.

Jeg spurgte om ammehjælp allerede på dag 2, for noget var galt. Men jeg fik ikke mere hjælp end at få nogle ammebrikker stukket i hånden.

Vi fik da også vurderet tungebåndet til at være fint, ad flere omgange, både på sygehuset (indlagt i 5 mdr. med åben indlæggelse til 8. md.), ammevejleder, ØNH læge og osteopat, som ikke står på listen over anbefalet vurderer desværre, før jeg dykkede dybere ned i alt godt for børn med refluks.

Det lykkedes os også at mildne refluksen i starten med medicinfri tiltag.
Men vi mistænkte stramt tungebånd igen, efter opstart på mad, da vi måtte hjælpe I. en hel del eller kun servere blødt mad (nemt at sluge) skåret ud i små stykker, lige til pincetgrebet.

Og ja, tungebåndet var altså stramt.
Den samme ØNH læge, mente efter sin første vurdering, at det var stramt ved anden besøg (begge besøg drejede sig om ørerne, men tungebåndet blev tilbudt et tjek grundet ØNH lægens kendskab til sammenhængen mellem stramt tungebånd og refluks) og det vurderede Mie C Søndergaard, Funktionel Terapi også kort forinden.

Vi opsøgte selv Mie fra listen på stramttungebaand.dk, da vi var trætte af fejlvurderinger og da vi havde hørt og læst, hvor skarp hun er til at vurdere.

Så jeg var helt besluttet på, at det altså skulle klippes.
For selvom refluksen var mildnet efter de alternative tiltag, så var det der stadig, både silent refluks og refluks sygdom med gylp/opkast.
Og så var der alle de andre problematikker, som hænger sammen med stramt tungebånd og refluks.

I. havde svært ved at blive mæt af alle måltider – lige meget gjorde det en forskel om jeg ammede eller serverede et måltid mad.
Alle amninger var endda med en frustreret baby og senere også alle måltider.

I. havde mange opvågninger om natten og måtte vugges i søvn hver gang. (Zombie mor much.)
Han sov i flitsbue, sov med åben mund, svedte voldsomt meget under søvn, kradsede ørene til blods, savlede en del, svajede altid i ryggen og kastede hovedet bagover, kunne ikke drikke vand uden at få det galt i halsen og havde generelt svært ved at spise og fordøje mad.
Maden blev spist (slugt) ved hjælp af tre fingre i munden, og det kom ud igen ufordøjet og i hele stykker.

Inden kropsbehandlinger var listen endda længere. Næsten alt på symptomlisten kunne krydses af, men der kom lidt ro efter kostændring og behandlinger hos osteopat Michael Cohrt.

Vi fik så klippet tunge- og læbebånd i Oppenheim, Tyskland, hos tandlæge Dr. Moghtader.
Selve klippet var hurtigt overstået og en rigtig god oplevelse.

Det var hårdt at skulle igennem med en 11 mdr. stærk baby, som selv fuldvoksne mænd flere gange har opgivet at tappe blod på, i vores lange indlæggelse.
Vi gjorde selvfølgelig opmærksom på dette inden indgrebet, men Dr. Moghtader og assistent regnede med at det nok skulle gå, da de har klippet over 3000 børn og mange børn i denne alder har sagt stærkt fra.

Heldigvis viser Dr. Moghtader de 3 aftercare øvelser af Dr. Ghaheri, man skal lave ved klip af tunge- og læbebånd, før selve indgrebet, og de kunne her hurtigt se at de ville få brug for yderligere assistance, da I. er utrolig stærk, også i kæben, og ikke bare lige giver sig.

Så de var 2 assistenter om at holde hovedet lige og kæben åben, mens jeg holdte den svøbte krop nede med mine arme.
Nej, det var slet ikke sjovt som mor, men man skal være stærk for sit barns bedste på samme måde, som ved andre undersøgelser, blodprøver, vaccinationer m.m.
Og vi havde læst nok om symptomer, refluks, stramt tungebånd, fordøjelsen osv. til at være sikre på vores beslutning og støtte hinanden i det.

Normalt er der ikke behov for at fastholde så meget, men ved stærke/ældre børn er forældre lige nødt til at hjælpe.
Dr. Moghtader svøber nemlig altid og det er jo rigtig dejligt for forældre, da man så ikke skal holde sit barn og hvis man er nødt til at assistere ved ældre børn, så ikke ligeså hårdt, som uden svøb.

Og det var heller ikke så meget klippet, men at blive holdt og beskyttelsesbrillerne I. sagde fra over for.
Efter klippet fik vi lov at trøste og amme i et rum ved siden af og vi fik lov at sidde dér, indtil der var helt ro på.
Hvilket var vigtigt både for os og for Dr. Moghtader, som kom efter der var helt ro på, tjekkede om alt var okay og gav en lille gave.

Vi var helt i chok, da vi efter amning tilbød en kiks, som normalt blev blødgjort for at spises af, ved at suttes på, eller at mor hjalp med at knække små stykker af.
Der blev bidt, gumlet og spist af kiksen uden frustrationer og uden gråd, flere gange.
Selv far var i chok over, hvor hurtigt vi kunne se en effekt.

Siden klippet er refluksen er blevet bedre, men kommer dog lidt igen ved reaktion på belastning i nervesystemet, som ved smerter, tandfrembrud, spændinger, overtræthed, tigerspring, udviklingstrin osv.
Der er blevet spist, som aldrig før, og vi har bare nydt alle måltider uden frustration ved spisebordet.
Selv vand er blevet nemmere at drikke, men det øves stadig.
Til det en kop med sugerør perfekt, da den begrænser vandindtaget (man kan hjælpe ved at lukke lidt om sugerøret) og får styrket læbelukke og tungens motorik.
Vi bruger Philips Avent Sugerørskop og denne fra Liewood.

Vi oplever også færre opvågninger, der soves ikke i flitsbue længere og jeg behøver ikke at have I. liggende på mig, men kan have ham liggende ved siden af mig. Dog stadig tæt ind til mig og med hovedet på min arm.

I. er selvfølgelig tryghedssøgende, som mange andre babyer, men måske lidt mere grundet sin tidlige fødsel, refluks og alt det andet han har oplevet i så lille en alder.
Og jeg har selvfølgelig ikke tænkt mig, at fjerne hans tryghed fra ham.
Win win er at så får jeg også tvunget mig selv til at holde en pause, når I. sover lur.

Der var en reaktion på klippet med lidt mere silent refluks og lidt behov for at smertedække 1 gang om aftenen, de første 2-3 dage efter klip.
Til det købte vi stikpiller i Tyskland, som Dr. Moghtader giver recept på, men de kan også købes uden.

Aftercare var ikke så sjovt til tider, men vi havde øvet en del inden klip ved at lege med hinandens tunge/mund, så det var lidt mere normalt at mor/far lige piller lidt.

De 3 øvelser til tunge/læbe af Dr. Ghaheri, synes jeg er nemmere end andet jeg har sat mig ind i og de er hurtigt overstået.
1. Fiskemund, 2. Overlæbe op til næseborene  og holde i 4 sek., 3. Løft af tunge op mod ganen m. de to pegefingre.
Der er lidt gråd efter AC, men det er hurtigt glemt med et kram.

Turen til Oppenheim er faktisk slet ikke så svær, heller ikke i disse Corona tider.
Der kører direkte fly fra København til Frankfurt Lufthavn, både Lufthansa og SAS.
Man skal have en neg. test, som er max. 48 timer gammel ved udrejse og ved indrejse max. 24 timer gammel (det her gav os lidt problemer, da de var lidt forvirret omkring reglerne i Lufthansa i Frankfurt, men det løste sig fint).
Kvik test kan tages på Frankfurt Lufthavn med svar inden for 2,5 time. Tag helst testen nogle timer før afgang, da der så ikke burde være et problem.
Når man lander i DK, skal man testes igen og så er det ellers bare hjem ad med en retest på 4. dagen, for at bryde isolation.

Fra Frankfurt Lufthavn kan man tage taxa (80 euro) til Oppenheim eller toget.
Toget tager 50 min til Oppenheim St., men vi tog taxa, da det tager ca. 25 min og det er bare lidt nemmere at sidde mor og far på bagsædet og trøste/distrahere efter en lidt træt dag for baby med flyrejse.
Vi boede på et hotel 10-15 min fra klinikken og gik derned og tilbage igen efter klip.

Dr. Moghtader er en virkelig dygtig, professionel og kompetent tandlæge, med rigtig mange relevante certifikater, som vi lige fik kigget på, i mens vi ventede.
Vi fik en rigtig god snak inden klippet om forholdene i DK og i hans optik er det et stort tab for DK, at der ikke er uddannet flere dygtige tandlæger til at klippe tungebånd, udover Ane fra Tandlægerne i Centrum, i Vejle.
Jeg kunne ikke være mere enig.

Han vil rigtig gerne være med til at uddanne interesseret tandlæger i klip af tunge/læbebånd, da han ser mange børn, også fra DK, og det kunne være bedre for børnene at blive klippet, hvor de bor.

Så jeg håber, at flere tandlæger og andet relevant fagpersonale i DK vælger at efteruddanne sig i stramt tungebånd samt i klip af stramt tungebånd.